пятница, 14 февраля 2014 г.

"Є пам'ять, якій не буде кінця..."


              
      15 лютого - особливий день!
      День радості й кінець чекання...
      Додому поверталися сини                 
      З чужого і далекого Афгану!      


      В цьому році відмічається  25 – та річниця виведення військ із Афганістану. Для вшанування пам’яті тих, хто поліг в афганських ущелинах, та поклонитися тим, хто прийшов із війни живим з пораненою душею, в Коростенській районній бібліотеці відбулася година спогадів «Є пам'ять, якій не буде кінця…».        
       
       Адже Коростенщина в цій війні має свій страшний лік: 275 чоловік були учасниками бойових дій в Афганістані, 9 з них – загинули: Лотоцький Михайло Орестович(с. Кожухівка), Ущаповський Василь Федорович (с. Васьковичі), Селезньов Віталій Євгенович та Степанчук Олексій Миколайович (с. Поліське), Наумчук Костянтин Володимирович (с. Жабче), Чумак Леонід Олександрович (с. Злобичі), Юрченко Анатолій Адамович (с. Бондарівка), Березюк Володимир Васильович (с. Ушомир), Каленський Микола Миколайович (м. Коростень). Про їхні коротенькі сторінки життя присутні дізналися із представленого слайд – шоу «Війна пройшлась по їхніх долях…», яке озвучили учениці міської гімназії 9-а класу Вигівська Мирослава та Супруненко Єлизавета.               
  Похиливши голови всі присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя. Продовженням хвилини мовчання став вихід дітей, які в своїх тремтячих руках несли запалені свічки під супровід пісні «Помяните меня".
      За кожним воїном-афганцем – своя доля, свій життєвий подвиг. Багато молодих хлопців залишились там, на афганській землі, але саме ті, кому випало жити стали пам’яттю, що пише історію. Своїми спогадами про роки в Афганістані поділилися запрошені воїни – афганці, наші земляки Ліщенко Віктор Володимирович, Власюк Олександр Олексійович та Хоменко Михайло Васильович. Кожен із них розповів про нелюдські випробування в далекій чужій країні, про біль втрати бойових товаришів, про те, що кожна хвилина життя там могла стати останньою. 

      Зворушливі емоції викликала інсценізація «Діалог матері та сина», яку зіграли вчитель міської гімназії Грек Богдана Володимирівна та учень цього ж закладу Волкодав Данило. Демонстрація документального фільму «Назарій Яремчук. Афганська історія» ще раз показала підростаючому поколінню, якою страшною, жорстокою і несправедливою була та війна. А пісні у виконанні активного читача районної бібліотеки Анатолія Виговського і бібліотекаря Пугачівської сільської бібліотеки Терещук Світлани не залишили байдужими кожного, хто прийшов на зустріч із пам’яттю.        
"Діалог матері та сина"
                                                                           
                          

Була війна жорстока і кривава

Горів вогонь і забирав життя…


         Учасникам боїв довічна буде слава!

                    І вічна пам'ять тим, хто йшов без вороття!


                

1 комментарий:

  1. Дійсно, страшна та несправедлива війна була для наших синів. братів. батьків, наречених та чоловіків, але пам'ять про загиблих зажди у наших серцях.

    ОтветитьУдалить

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!