четверг, 26 ноября 2015 г.

Жива бібліотека "Мінливості долі"

       Не любите читати?    «Візьміть напрокат»... живого співрозмовника.  Адже саме Жива бібліотека створює середовище для спілкування людей з різними інтересами, поглядами і переконаннями на життя.  

    Нещодавно в Коростенській районній бібліотеці ім. М. Сингаївського пройшов інтерактивний захід «Жива бібліотека «Мінливості долі», в рамках проекту «Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади», який виконується Житомирською обласною молодіжною громадською організацією «Паритет» у співпраці з Житомирською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О. Ольжича за підтримки Німецької асоціації народних університетів (DVV International), громадської організації «Інформаційно-дослідний центр «Інтеграція та розвиток» та Міністерства закордонних справ Німеччини.
   Захід  проходив у форматі спілкування в малих групах, де кожен з учасників мав змогу почути історію « живої книги» та особисто задати їй питання. «Живими книгами» були люди – вимушено переселені з Донецької та Луганської областей і зараз проживають в місті Коростені та Коростенському районі. Вони багато пережили і через багато що пройшли. У кожного з них своя особлива життєва історія, якою вони і ділились з своїми читачами.
Спілкування "живих книг" з читачами
    Жива бібліотека « Мінливості долі» проходила в гостинній атмосфері, що дуже посприяло дружньому спілкуванню. Вже наприкінці читання першої книжки розмови пожвавішали, почав лунати сміх. Не дивлячись на те, що і читачі і книжки бачили один одного вперше, їх розмова була такою відвертою і радісною, що здавалось спілкуються давно знайомі люди. Під час розмови виникали досить цікаві ідеї, думки, пропозиції стосовно спільного майбутнього спілкування.

    Наприкінці заходу   було представлено відео про майстер клас по дерунярству від координатора заходу Лідії Власенко з учасницею заходу («живою книгою») , переселенкою з м. Антрацит, - Світланаю Шараєвою, після чого всіх присутніх пригощали дерунами зі сметаною.



   «Жива бібліотека» - ефективний інтерактивний захід , направлений на подолання бар'єрів  у сприйнятті людей різних соціальних груп, які відчувають на собі упереджене ставлення суспільства. Таку форму роботи обов’язково повинні впроваджувати бібліотеки та інші організації , що своєю діяльністю хочуть допомогти людям з різними стереотипами інтегруватися в місцеві громади, тому що такий захід спонукає до відкритості, до щирості, адже спілкування в малих групах дає можливість краще познайомитись, налагодити відкритий діалог та дружні відносини.




Комментариев нет:

Отправить комментарий

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!